Sunday, 11 September 2011

Jangan Minum Air Putih Sambil Berdiri??

Assalamualikumm...



Hermm..today i wanna share about  health info to u all...

Ok, tadi apple ada baca majalah kesihatan..so,ni lar apple nak share dengan korang semua..apa yang apple baca tadi lar kan..kita memang selalu disarankan minum air putih yang baaaannnyaaakkkkk..ianya untuk kesihatan kita jugak kan...TAPI ,kalau cara kita salah,takde gunenya jugakkk...hehehe..

So,mengikut kajian yang apple baca kat dalam majalah tuu..minum air secara duduk lebih baik compared korang minum secara berdiri.Sebabnya kenape???baca la lagii..hehe

Ini kerana,air putih yang diminum ketika duduk akan disaringkan oleh 'sfringer'.Sfringer ni adalah struktur yang berotot yang boleh membuka dan menutup untuk disalurkan pada penyaring ginjal.

Kalau minum ketika berdiri pulak,air yang korang minum tu takkan masuk sebarang saringan...Akibatnyaaa,boleh berlaku penyakit ginjal...

That's why larr..kita tak disarankan minum sambil berdiri..dalam SUNNAH NABI pun ada dinyatakan kan...so , untuk mengatasinya,biasakanla korang minum air sambil duduk yew..hehe..and,minumlah perlahan2 dan jangan terlampau gelojoh ok..hehehe...

Sekian Wassalam



4 comments:

diana said...

oo..
ye ke?//
sunnah nabi memang banyak
kebaikan nya...

Apple Pearl said...

~cik diana:iye...betul3x..hehehe..

Kaio said...

ohhh. macam tu rupanyaa...... okay2..

www.kaio.my

NuR 'aQiLaH said...

setiap yg berlaku, ada hikmahnya. hiks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...