Tuesday, 24 January 2012

Janggut??


(haha,maap apple tak pandaii lukiss)




Sabda Rasulullah SAW:

“Cukurlah (menipiskan) kumis dan peliharalah janggut.” (HR. Muslim)

“Tuhanku memerintahkanku untuk memelihara janggutku dan memotong kumisku.” (HR. Thabrani)

Hyeee :a1: dah baca kat atas tuukat siniii,sapa suka pelihara janguttsss  herrmm..terutamanyaaa mestii la lelakikan..pomfuan mana ada janggut..:face34:nak tauu tak apa rahsia di sebalik janggutnak3..herm,kalau nakk,meh baca kat bawahh niii..



Kajian Di Sebalik Sunnah Memelihara Janggut


 Satu kajian yang dijalankan terhadap janggut menemui satu lagi bukti saintifik mengenai sunnah Nabi Muhammad saw dalam memelihara janggut, ini menunjukkan bahawa wahyu Allah yang diturunkan keatas Nabi Muhammad saw mendahului penemuan saintifik sejak lebih 1400 tahun yang lalu.


Rahsia Di Sebalik Janggut Suami Pada Isteri


 Dr Jamnul Azhar Mulkan, seorang doktor perubatan, pemilik rangkaian klinik juga seorang pendakwah, dalam satu ceramah, mendedahkan hasil kajian yang sangat luar biasa mengenai khasiat janggut.

 Menurutnya, kajian oleh saintis dari Massachusetts Institute of Technology, Amerika Syarikat yang berjudul The Amazing Fact of Human Body mendapati janggut lelaki mengandungi hormon testosteron yang amat diperlukan bagi kesuburan wanita. Ia mampu menstabilkan kitaran haid selain menggalakkan pertumbuhan telur wanita.

 Dalam kata yang lain, janggut lelaki juga boleh meningkatkan tahap kegalakan pasangannya.


Bagaimana Caranya?


 Hanya melalui sentuhan. Jadi kepada sesiapa yang belum mempunyai anak kerana mengalami masalah kesuburan, mintalah suami anda menyimpan janggut, dan belailah selalu janggut suami anda.

 Kata Dr Jamnul Azhar, kajian itu beberapa kali diulang tayang oleh National Geographic.

 Ini sekali gus menjadi bukti apa yang disarankan oleh Islam sejak zaman silam, boleh dibuktikan secara saintifik akan hikmah dan kelebihannya.


 Firman Allah Ta’ala yang bermaksud:

“(Iaitu) orang-orang yang menyebut dan mengingati Allah semasa mereka berdiri dan duduk dan semasa mereka berbaring mengiring, dan mereka pula memikirkan tentang kejadian langit dan bumi (sambil berkata): “Wahai Tuhan kami! Tidaklah Engkau menjadikan benda-benda ini dengan sia-sia, Maha Suci Engkau, maka peliharalah kami dari azab neraka.” (Surah A-li’Imraan 3:191)


Haaa..dah habiss bacawahh,banyakk juga fungssiii janggut nii..hermm bila apple dah kawenn nantii,apple nak suruhla husband apple tu pelihara janggut..tak pun sekarang ke suruh dia pelihara..bagaimana pulak dengan anda??

Sekian Wassalam

2 comments:

NoorHafiy Budax Lanun said...

Assalam, hahhaa... janggut aku baru tumbuh seciput jer... memang sunnah nabi... Banyak pahal dia kalau kita mengikut Sunnah nabi nie...

Apple Pearl said...

@ NoorHafiy Budax Lanun : Waalaikumsalam..tak apaa..nanti lama2 bnyak la tuuu.hikhik..yuppp,betull tu memang bnyak pahala..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...